Звернення до читачів членів наглядової ради дослідження «50 провідних банків України»

 

Роман Шпек,

голова Ради Незалежної асоціації банків України

Шановні банкіри, друзі! Зараз ми з вами підбиваємо підсумки визначення провідних банків — лідерів ринку 2020 року. Маю зазначити, що завдяки діям акціонерів, менеджменту кожного з банків, реформам НБУ всі банки прийшли більш здоровими до цього року, який виявився роком нових особливих викликів. Протягом останніх років було багато розмов, що на фінансових ринках назріла криза. І ось вона трапилась. Одночасно поширилася коронавірусна хвороба COVID-19, впали ціни на нафту, що призвело до падіння на фінансових ринках і подальшого зниження цін на інші сировинні товари. 

Але ми всі прийшли до цого з достатнім рівнем ліквідності та без проблем із достатністю капіталу. Змінилася культура менеджменту банків, ризик-менеджменту, в більшості банків розпочали ефективно діяти наглядові ради. 

Макроекономічна стабільність призвела до значного зниження облікової ставки. Тепер ми звикаємо працювати в час невисоких ставок, низької маржі, невеликих комісій. Надзвичайно важливим для всіх стає питання отримання операційного доходу. Нам доведеться приймати непрості, але вкрай необхідні рішення, які зможуть забезпечити ефективну роботу банків і дадуть змогу конкурувати з фінтех-компаніями. 

У нашій роботі з’явилося багато дистанційних продуктів, пов’язаних з Інтернетом, мобільних застосунків. Якщо ми раніше міркували про їхній розвиток у перспективі, то зараз це вже не опція, а дуже необхідні інструменти, за допомогою яких банки можуть зберегти свою присутність на ринку.

На сторінках цього видання ви побачите найкращих учасників фінансового ринку і лідерів секторів. Я вірю, що коли ми будемо підбивати нові підсумки через рік, наші ряди не порідіють. Я бажаю всім вам у першу чергу бути здоровими, а також успішними у вашому професійному та особистому житті!

Оксана Маркарова,

Міністерка фінансів у 2018—2020 роках

2020 рік почався позитивно і для глобальної економіки, і для економіки України. Наша країна увійшла в новий рік з ухваленим держбюджетом, зменшеним дефіцитом, безпрецедентно зниженим державним боргом до ВВП і рекордно дешевими запозиченнями в євро, доларі та гривні, досягнутою угодою з МВФ, виконаними умовами макрофіну ЄС і високою довірою міжнародних партнерів та інвесторів. Лютий приніс в Україну і світ коронавірус, який разом із заходами боротьби з ним посилив економічне уповільнення там, де воно вже було, а в Україні, на жаль, тренд прискорення економічного зростання замінив на падіння. Суттєва відмінність цієї кризи від попередніх — інший стан банківської системи, її готовність забезпечити стабільну роботу своїх клієнтів та бізнесу і підтримати економіку в складний час, що й показує наш рейтинг. Українські банки стали справжньою повноцінною кровоносною системою економіки, з чим їх можна привітати і побажати подальшого процвітання!


Артем Шевальов,

член ради директорів Європейського банку реконструкції та розвитку

Минулий рік показав, що український банківський сектор та економіка країни в цілому пройшли без шоків попередні місяці, наповнені турбулентністю та випробуваннями. Українські банки продемонстрували здатність навіть в умовах перипетій президентських та парламентських виборів, відтермінування співпраці з МВФ, жорсткої політики інфляційного таргетування з боку НБУ все ж генерувати прибутки та нарощувати активи та tempmail. Приємно бачити, що, незважаючи на домінуючу роль держави в секторі, банківська індустрія залишається надзвичайно конкурентною, що підтримує прагнення українських фінансових установ до інноваційного розвитку та пошуку нових продуктів. Цифровий банкінг буде й далі посідати дуже важливе місце в операційних моделях українських банків. Сподіваюся, що поточний рік дасть їм змогу зміцнити позиції також у більш традиційних продуктах, які є вкрай важливими для здорового економічного розвитку і проникнення яких на фінансовий ринок України поки що залишається обмеженим, — у лізингу, іпотеці, факторингу. Не можна не відзначити й значну частку непрацюючих кредитів по системі та їх значну концентрацію в найбільших, переважно державних банках. Повільний рух банків до вирішення проблеми цих портфелів досі стримує їхній розвиток та збільшує як операційні витрати, так і вартість ризику. Здатність цієї групи банків врегулювати такі портфелі дасть можливість ринку більш впевнено реагувати на випробування, які нам випадуть через коронавірусну пандемію та її економічні наслідки. Загалом цьогорічний рейтинг дає змогу впевнено дивитись у завтрашній день українського банківського сектору якщо не з оптимістичним прагматизмом, то з прагматичним оптимізмом!